0

Primeste-ne in lumea ta…

Autismul nu este la toti la fel. Cati copii diagnosticati-atatea „forme” de autism. Mai este si categoria celor nediagnosticati, a parintilor care refuza sau care nu pot accepta ca este ceva in neregula cu puiul lor (si incep terapia prea tarziu sau niciodata). Sunt copii care prezinta doar note/elemente din spectrul autist sau pot fi forme severe,cu retard. Pot prezenta comorbiditati-afectiuni asociate: ADHD sau epilepsie, tulburari de somn sau gastrointestinale.

Pot fi copii care urla si sunt violenti (lovindu-se sau lovindu-i pe cei din jur) si pot fi copii tematori, anxiosi, retrasi, singuratici…

Sunt copii nonverbali sau copii care vorbesc echolalic ,robotic sau pe langa context.

Sunt copii la care autismul se poate citi pe fata sau copii care pot fi etichetati doar razgaiati.

Unii pot prezenta autostimulari sau gesturi repetitive, mers pe varfuri, topait, fluturat…iar la altii acestea pot lipsi.

O categorie socializeaza cu mai multa usurinta si se pot face intelesi,…altii fug de copii si nu pot initia sau continua o conversatie.

Unii pot avea probleme cu alimentatia… altii mananca orice. Unii pot avea tulburari de somn sau gastrointestinale(constipatie).

Unii pot fi dragastosi si lipiciosi, iar altii nu suporta sa le pui mana nici macar pe par…

Unii nu accepta hainute noi, gusturi noi,spatii noi, vor sa mearga pe acelasi drum sau sa stea pe acelasi scaun… sa urmeze aceeasi rutina.

Unii nu suporta zgomotele, aglomeratia, pot auzi amplificat chiar si cand trece o masina pe langa ei, punandu-si manutele la urechi.

Unii scapa lucruri din mana, sunt neindemanatici, se uita in crengi si nu pe unde pasesc. Nu pot constientiza pericolul si unii chiar nu simt durerea.

Unii nu asculta povesti, nu suporta sa le canti,nu se uita la desene sau nu se joaca cu papusi/jucarii.

Unii saluta sau trec pe langa tine, ignorand,nevazandu-te sau neobservandu-te…

Unii te pot privi in ochi,… dar multi nu au contact vizual…

Nu trebuie sa ne grabim sa etichetam sau sa catalogam: „Handicapatule” sau „Retardatule” pana nu ii cunosti… pana nu incerci sa-i intelegi… pana nu incerci sa intri in lumea lor…

facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Teodora Dumitrof

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *